Kerstgedachte en tradities

Ik breng mijn eerste kerstdag met familie door. Eerst bij schoonfamilie en ’s avonds bij mijn ‘eigen’ familie met zijn allen eten.
cute_heart_by_pure_poison89-d4jc597Natuurlijk is het dan standaard dat oma taart en gebak meeneemt voor bij de koffie en dat iedereen voorschotelt tot je geen pap meer kan zeggen. En dan moet je nog beginnen met eten.
Verder is het niet erg gestructureerd: iedereen neemt mee wat hij of zij lekker vind. Gelukkig word dat dan wel in de familie WhatsApp groep gegooid zodat we niet 100 stokbroden hebben en één bakje kruidenboter. Maar het is wel altijd gezellig hoor.
Tradities hebben we eigenlijk niet,  behalve het eten met zijn allen.

Ondanks de christelijke opvoeding van mijn tantes aan mijn moeders kant is daar niks van te merken met kerst. Allemaal gaan ze nauwelijks nog naar de kerk (zeg maar gewoon niet, behalve op kerstavond). Er word niet gebeden voor het eten en voor zover ik weet hebben we geen kerststalletje staan. In plaats van een religieus feest is het bij ons (en vele anderen in Nederland geloof ik) een familiefeest. Alles draait om lekker eten en gezellig samenzijn (maar vroeger waren er ook nog cadeautjes!).

De kerstboom thuis

Dat brengt me bij de kerstgedachte. Met kerst word altijd gezegd: een tijd van vrede op aarde. Zelf vind ik dat best wel stom, want ik zou het helemaal niet erg vinden als het elke dag vrede op aarde is. Wat ik wel een heel bijzonder verhaal vond deze kerst is het verhaal van een collega van mijn moeder bij de politie, Piet.

Met kerstavond hebben ze altijd met de agenten die moeten werken een kerstmaaltijd (op

een rustig tijdstip en in twee groepen). Maar juist op het moment dat ze aan tafel dachten te kunnen was er een schietpartij waar natuurlijk iedereen hen moest. Nadat ze dat allemaal eindelijk afgehandeld hadden was het 6:00 en kwamen ze terug op het bureau waar de ijskoude kerstmaaltijd nog stond. Iedereen baalde en niemand had zin om op dat tijdstip nog eten naar binnen te werken.

Al het eten lijkt te moeten worden weggegooid, maar dan ziet Piet in de wachtcommandantruimte een zwerver op het busstation die vuilnisbakken doorzoekt om nog wat eten te vinden. Snel pakte hij een doos en stopte daar allemaal lekkere dingen in. Hij liet naar cameratoezicht bellen om ervoor te zorgen dat de man in de gaten werd gehouden.

Kerstballennnn

Op het laatste moment werd ook nog een kerstmuts meegegrist. Als hij op de plaats aankomt is de man buiten het zicht van de camera’s gelopen maar omdat ze hem gevolgd hebben kon precies verteld worden welke straat de zwerver ingelopen was. Hier kwam Piet de zwerver inderdaad tegen en riep hem zodat de zwerver weer in het zicht van de camera moest komen. Eenmaal in het zicht van de camera kreeg de zwerver de doos waar hij verlekkerd in keek. Nu werd hem de opdacht gegeven de kerstmuts op te zetten en de doos op een bankje in het zicht van de camera leeg te eten en na afloop alles netjes in de vuilnisbak te stoppen.

Terug op het bureau stond iedereen toe te kijken op grote beelden bij de wachtcommandant hoe de zwerver als een koning met zijn rood-witte puntmuts zat te genieten van zijn koningsmaal. Hij bleef maar in de doos graaien om te kijken wat hij nu weer kon eten. De rest van het kerstdiner werd naar een opvangtehuis gebracht. Zo was al het eten goed terechtgekomen in plaats van in de prullenbak, als dat geen kerstgedachte is.

Als je het hele verhaal wit lezen klik dan hier

En jullie? Hebben jullie nog bepaalde tradities met kerst of een mooi verhaal meegemaakt rond kerst?

Ondertekening

Advertenties

3 thoughts on “Kerstgedachte en tradities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s